Monthly Archives: januari 2012

Intryck från höstens gruppresa till Addis Abeba

Karl-Åke Isaksson följde med Kersti Karlsson på en gruppresa till Addis Abeba anordnad i HBE:s regi i september 2011. Här är några av hans upplevelser.

Vi samlades i Andaktsrummet på Arlanda för en presentation och att stilla oss inför resan. Incheckningen rullade på bra och vi lättade från marken strax efter kl 21. Vi blev serverade en middag som bestod av en liten förrätt och varmrätt och så en god dessert och även kaffe, det smakade mycket gott. Efter 2 tim och 40 minuter så landade vi i Rom för att släppa av några passagerare och ta med nya passagerare till Addis. Vi försökte att sova och lyckades ganska bra.

Timmarna gick och så kom den varma lilla handduken av en pigg flygvärdinna. Det var nu dags för frukosten som bestod av omelett bröd och te. Det började att ljusna och man kunde skönja bergen. Det vackra bergiga landskapet övergick i lite plattare med uppodlade fyrkanter i olika färger. Det såg ut som all yta som kunde odlas var odlad. Vi flög i en båge over Addis så vi kunde se husen och vägarna. Efter 5tim och 30 min landade vi i Addis Abeba. Det var nu söndagsmorgon. Städpatrullen stod redo i sina färggranna kläder att itu med städningen av planet. Vi fick fylla i en blankett för att få Visa, det kostade 20 dollar, och gällde för 3 månader. Vi ställde fram klockan en timme och nu fick vi lära oss att Etiopisk tid är lite annorlunda. Etiopisk tid utgår från att när dagen börjar kl 6 på morgonen så är deras tid noll. Klockan 7 så har det gått en timme, då är klockan 1, vilket innebär att kl 6 på kvällen så är klockan 12 Etiopisk tid, ganska logiskt.

Vi får alla våra väskor, eftersom vi hade möjlighet att ta med 46 kilo var så hade vi ganska mycket kläder och diverse saker med som vi ska dela ut till behövande. Vi kom så ut i den varma och soliga luften till de väntande bilarna och Kerstis vänner. Vi rymdes alla tio i en Toyota minibuss. Det blev en gungig färd genom stan med ett obalanserat bakdäck. Mycket folk var ute och många var vitklädda, dom var troligen på väg till någon kyrka. Vägen gick i en båge runt stan och vi passerade den Brittiska ambassaden och även den Amerikanska ambassaden. Nu var vi framme vid WSG:s kontor och gästhem. Vi blev välkomnade med en rejäl frukost, pannkakor, ägg, kaffe, apelsiner, bananer och fler frukter, det smakade så gott. Härligt att vara framme, vi fick våra rum och det blev ett snabbt ombyte för att sedan gå över gatan till kyrkan.

Det var sång som hördes lång väg. Många barn kom och hälsade på oss. Vi fick sittplatser och kände av stämnigen och den öronbedövande sången som höll på nästan en timme. Deras kör sjöng några sånger, det var intressant att höra en kör sjunga enstämmigt. Under tiden som de sjöng blev det strömavbrott så högtalarna tystnade då kunde vi verkligen njuta av deras vackra sång. Deras sång skiljer sig från vår skala, dom använder bara de svarta tangenternas toner. Det blir lite annorlunda sång och musik. Vi blev presenterade och fick stå upp och motta varma applåder. Mötet varade i två timmar, det var inte så lätt att hålla sig vaken hela tiden när man inte förstod något av vad som sades och med en lång flygtur under natten. Det blev kyrkkaffe på restaurangen intill.

Vi åkte en tur på stan för att få en bild av läget, många gatubarn såg vi och så kom vi till en stor kyrkogård som är avsedd för icke Etiopier. Där såg vi några gravar från svenska missionärer som har jobbat och gjort stora insatser för landet, vi såg även Carl Gustav von Rosens grav. Han gjorde stort jobb för flyget i landet. Så var det tid att äta hungern var tydlig så vi valde att sitta ute på Lucy restaurangen och äta typisk Etiopisk mat som man äter med händerna. Eftersom Addis ligger på 2400 meters höjd så började det att bli kallare när solen sjunker ner så det var skönt att åka hem och ta fram en tröja. På kvällen hade vi en samling där vi delade med oss av vad vi hade för intryck av dagen. Det blev en fin stund där vi lärde känna varandra mer och mer. Det var skönt att lägga sig i en säng och vi somnade ganska så uttröttade efter alla dessa intryck.
God Natt.

Karl-Åke Isaksson

Leave a Comment

Filed under Okategoriserade