WSG under Covid19-tid

Till vår glädje har WSG kunnat ställa om sin verksamhet när även Etiopien drabbats av begräsningar och lock-down p.g.a. av Covid 19.

Etiopien idag

Till oktober har c:a 1200 dödsfall i Covid rapporterats. Även om Covid begränsar mycket av samhällslivet och därmed begränsar handel och transporter av mat och förnödenheter, så har Etiopien även att brottas med många andra problem. Det är interna etniska spänningar som med jämna mellanrum leder till sammandrabbningar, attentat och arresteringar. Även internationellt har Etiopien hamnat i konflikt med Egypten och Sudan p.g.a. sitt stora dammbygge GERD, som ger etiopierna elkraft, exportmöjligheter och nationell stolthet. Nilen-länderna nedströms fruktar minskade vattenflöden och därmed sämre förutsättningar för ländernas livsviktiga jordbruk.

Dammbygget i Blå Nilen

Samtidigt har det regnat ovanligt mycket i Etiopien vilket lett till översvämningar av folder och vattendrag. Som övriga Östafrika är landet också drabbat av gräshoppssvärmar som på ett ögonblick äter upp all gröda och växtlighet som kommer i insekternas väg. Hårdast drabbade som alltid är de redan fattiga och utsatta. De som WSG och vi i HBE gärna vill arbeta extra mycket för.

WSG idag

Till vår glädje har vi fått höra om hur WSGs medarbetare snabbt ställt om när samhället fattat sina begränsande beslut. När skolorna på Entoto och Gurara stängdes gjorde de istället hembesök med undervisningsstöd och även materiella bidrag.

I november kommer skolorna återgå till normal verksamhet. Rest-Center, för gatans folk med sanitetsmöjligheter, vård och möjligheter till en stunds värdighet, har öppnat med iakttagande av myndigheternas begränsande restriktioner. Även kontakterna med verksamheterna i Chencha har kunnat upprätthållas.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentarer är stängda.