Monthly Archives: december 2011

God helg!

Från styrelsen i HBE vill vi önska

god jul och gott nytt år!

Vi ser fram emot att fortsätta arbetet tillsammans med WSG/HCE
och våra medlemmar och givare under 2012.

Leave a Comment

Filed under Okategoriserade

Rapport från Partners’ Meeting 2011

En rapport från Partners’ Meeting som hölls i Stockholm i oktober 2011 finns att läsa under ”Arkiv”. Här hittar du också WSG/HCE:s årsrapporter och annan matnyttig läsning.

Leave a Comment

Filed under Okategoriserade

Nytt nyhetsbrev!

En hälsning från HBE i advents- och jultid!

Läs nyhetsbrevet i sin helhet här:
Jul 2011

Leave a Comment

Filed under Okategoriserade

Några glimtar från RestCenter

Birgitta Brorsson, ordförande i HBE, har precis kommit hem från en längre resa till Etiopien där hon fått följa WSG/HCE:s arbete lite närmare. Så här beskriver hon några av sina upplevelser:

WSG/HCE ”med hjärtat på rätta stället”, så upplever jag organisationen som jag fått följa hittills i två och en halv vecka. Med en stark gudstro som grund går man ut i en tuff verklighet för att stötta dem som har det svårast i detta mångfacetterade samhälle, människor som lever på gatan, prostituerade, barn och unga satta i barnarbete, barn från otroligt fattiga familjer utan möjlighet att betala skolavgift eller obligatorisk skoluniform.

Några glimtar från RestCenter:

De tio flickorna från gatan och Moges, den enda killen, i den nuvarande ”klassen” har lektion varje vardag klockan nio. ”Vi börjar klockan nio, inte senare!” fick jag påpekat för mig inför mitt första besök, något jag fått känna av om jag av olika orsaker någon gång anslutit senare. Då påpekar någon i gruppen ”Du är sen”. De är oväntat disciplinerade, oerhört intresserade, kommenterande lektionen.

Det är första gången jag ska vara med på lektion på RestCenter. Flickorna droppar in, den ena efter den andra ganska precis i tid, Tirunesh, Selam, Haimanot och aven den ende killen Moges; Samira, Shewadeg osv.

Erika håller lektion på engelska, Abebe tolkar till amhariska. Man följer Alpha-programmet:
Vi är alla Diamanter, vare sig vi håller till i smuts och rännilar på gatan eller på lyxiga Sheraton hotell. Men vi glömmer det lätt om vi bara har smuts omkring oss. Vi tror att vi bara ar smuts. Men vi är hela tiden Diamanter. Så vi behöver ändra oss mentalt, hur vi tänker, säger om oss själva.

Vi kan uttrycka oss med tre olika språk
1. Mentalt språk: vad vi tänker om oss själva
2. Kroppsspråk: visa i kroppshållning att vi har självförtroende
3. Munnens språk: vad vi säger om oss själva

Därefter tid att öva på detta praktiskt. De ska en och en stå framför gruppen och berätta hur de var när de kom till RestCenter (för ca två månader sedan), hur de förändrats och hur deras framtid ska se ut.

Här sitter en överväldigad f.d. lärare från Sverige och får se den ena efter den andra ställa sig framför oss och levande, gestikulerande berätta om sig själva och sin framtid. Här finns potential; här finns Etiopiens framtid! Efter några framträdanden bad jag att få inflika: ”Som lärare i Sverige har jag aldrig sett bättre framförande med mer självförtroende än ni har!” Dessutom ska de som lyssnat ge respons, uppmuntra det som var bra; tala om vad de kunnat göra bättre. Även detta gör de bra, några pratar mer, några mindre. Alla har inte kommit lika långt, men alla är under stark utveckling.

Leave a Comment

Filed under Okategoriserade