top of page
Sök
  • LarsOlof Lindeheden

Rapport om situationen i Etiopien

Det fredsavtal mellan Etiopien och TPLF (Tigray Peoples Liberation Front) som skrevs under i november 2022, förverkligas steg för steg trots svårigheter när det gäller detaljerna. På flera håll har vapen överlämnats från Tigray Defence Forces (TDF) till den etiopiska armén ENDF. Transporter av nödhjälp och mat går nu till de flesta områdena i Tigray. Trots det når oss uppgifter att antalet svältande i området ökar.


Det område, Wolkeit, som historiskt varit delat amhara/tigray -and kontrolleras nu av amhara-styrkor med stöd även från Eritrea. Den etiopiska centralregeringen har under senaste månaderna arbetat för att integrera amhara-styrkorna in i den nationella armén, dock utan större framgång.


Inbördeskriget i Sudan som nu pågått sedan slutet av april påverkar även läget i Etiopien. Ett ofattbart lidande i Sudan, och inte minst i huvudstaden Khartoum, har lett till att (enligt IOM den 31 maj) cirka 1,2 miljoner människor blivit internflyktingar (IDP) i Sudan, medan ca 426 000 har lämnat landet som flyktingar. Av dessa har åtminstone 34 000 tagit sig in i Etiopien via Metema, en gränsstad i Gondar mellan Etiopien och Sudan. Det finns inget som just nu talar för att striderna kommer att upphöra inom kort. Frågan är även i vilken mån Sudans problem kommer att påverka regionen i stort.


Läget i Oromia är stundtals besvärligt när Oromorörelsens befrielsearmé gör olika former av attentat mot lokalbefolkningen, inte minst förföljelse av människor med ursprung från Wollo och som på 1980-talet kom till västra Etiopien på grund av tvångsmässig förflyttning.

I Gambella i västra Etiopien nära gränsen mot Sudan har väpnade konflikter under senaste månaderna skapat oro för lokalbefolkningen.

Inflationen i Etiopien är oroande och prisökningarna har senaste året skenat till uppåt 40 %.


Stig Lundberg, 2 juniComments


Vill du få ett mejl när det kommit upp nya inlägg på hemsidan? Då kan du prenumerera på bloggen

bottom of page