top of page
Sök
  • Hopp för barn i Etiopien

Hos Marta och Maria

Hos Marta och Maria, en Secondhandbutik i Stenungsund, är en av de verksamheter som stödjer HBE.


Foto från Facebooksidan "Hos Marta och Maria"


Det är full aktivitet i second hand butiken Hos Marta och Maria i Stenungsund en måndag i mitten av maj när jag talar med föreningens ordförande Lennart Thorvaldsson. Skänkta varor plockas fram, prissätts och ställs ut i butiken. Klockan 16 öppnar dörrarna och allt är redo att säljas. De frivilliga och ideella medlemmarna i föreningen har då nästan avverkat ett dagsverke. Den go’a lilla butiken med hjärtat har även öppet på lördagar och då serveras billigt och gott fika. Kaffet är givetvis Fairtrade-märkt och kaffebrödet välsmakande hembakat! 

Foto  Anna-Carin Olander, från hemsidan "Svenska kyrkan i Stenungsund"


Tisdagar och torsdagar tar butiken emot skänkta varor. För de 20-talet mest aktiva medlemmarna motsvarar veckans insats ett halvtidsarbete. Jag undrar vad som driver människor att ge så mycket av sin kraft och tid. 

- Det är meningsfullt, det ger nytta för många och fin gemenskap för alla dem som deltar, svarar Lennart och berättar att han varit med i 16 år. Föreningens äldsta medlem som varit med sen starten 2003 och nyligen fyllt 90 är fortfarande delaktig och aktiv. 

Hos Marta och Maria är en del av Svenska kyrkan i Stenungsund, men ekonomiskt och organisatoriskt fristående. Verksamheten ger nära nog 1,2 miljoner kronor som delas ut till 25 föreningar och organisationer lokalt, nationellt och internationellt. HBE är en av dessa föreningar och vi är mycket tacksamma för stödet som i dagsläget ger 7 500 kr i månaden, vilket blir 90 000 kr i år!


Foto  Anna-Carin Olander, från hemsidan "Svenska kyrkan i Stenungsund"


Namnen Marta och Maria ger många reflektioner och associationer till de båda kvinnorna i Bibeln, som hörde till Jesu vänner.  Marta den ständigt uppmärksamma, flitigt arbetande och Maria som gav utrymme för bön och andlig fördjupning. Det idoga arbete som utförs bland gatubarn och fattiga familjer i Etiopien är handfast och praktiskt. Det är uppkavlade ärmar och program för utbildning till dugliga och ansvarstagande medborgare för de gatubarn som får del av programmet. Samtidigt inbjuds de till kristen tro  och andlig fördjupning. De marginaliserade blir upprättade, erkända, får tillit, värdighet och framtidshopp. 


Text: Eva Nordin


Läs vidare om second hand butiken Hos Marta och Maria och se öppettider:


Facebooksida "Hos Marta och Maria"


Adress:

Gärdesvägen 8, 444 31 Stenungsund


Se på karta - Google Maps:Här kan du se fler exempel på personer och verksamheter som stödjer HBE och få idéer för hur du kan bidra


********************


HBE - Hopp för barn i Etiopien

Vi samlar pengar till och informerar om

som hjälper barn och unga att lämna livet på gatan, i barnarbete och i prostitution och att förebygga att barn hamnar i sådana situationer. Mer info på hbe.nu


Var gärna med!

Din gåva förändrar liv.

Swish: 123 226 76 80

Plusgiro: 40 83 52-3

Lägg gärna in en återkommande gåva i din bank


Comments


Vill du få ett mejl när det kommit upp nya inlägg på hemsidan? Då kan du prenumerera på bloggen

bottom of page